Tavaszi szünet végzősöknek

16:21:00

Sziasztok! 

Azok, akik idén végeznek a középsulival és érettségiznek sajna nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy semmit nem tanulnak a szünetben, csak lazulnak, hiszen miután visszamegyünk a suliba, akkor kezdődik a véghajrá, az utolsó hónap az érettségi előtt. 
Pontosan ezért gondoltam, hogy összeállítok egy hasonló listát a Mit csináljunk a tavaszi szünetben?-hez, azzal a különbséggel, hogy ez végzősöknek szól (többszörösen is egyértelműsítem :D). 
[Persze ez nem azt jelenti, hogy csak ezt lehet csinálni, nyilván, hogy pihenni is kell majd!] 


1. Dolgozz ki minél több tételt! 
Persze nem mindenki tanul tételesen vagy úgy, hogy kidolgozza őket. De, aki így tanul - köztük én is -, azoknak fontos, hogy mire lemennek az írásbelik, akkorra minél több szóbeli tétel ki legyen dolgozva, hogy az írásbeli és szóbeli előtt leginkább már csak a tanulással kelljen foglalkozni.Tűzz ki egy célt minden napra, pl: minden tantárgyból két tételt kidolgozok naponta vagy naponta egy tantárgyból öt tételt kidolgozok. Tapasztald ki, hogy melyik az a módszer, amivel a leggyorsabban ki tudsz egyet dolgozni, és hajrá! A lényeg, hogy a szünet alatt minél többre haladj! 



2. Tanulj a szabadban! 
Vannak olyan napok, amikor már sokkal jobb az idő. Ilyenkor menj ki a kertbe vagy valahová a szabadba! A friss levegő jót fog tenni az elmédnek is és remélhetőleg a tanulás is könnyebben fog menni. 

3. Rendszerezz! 
Készíts mindenről listát! Írd le külön minden tantárgynak a követelményét, a tétel sorát! Pipáld azt, amelyik megvan vagy már megtanultad. Tételes dolgozatokból/felelésekből milyen jegyet kaptál, stb.! A lényeg, hogy legyen egy áttekinthető rendszered a teendőkről és a teljesítményeidről! 

4. Gyakorló érettségik. 
Mi sem egyszerűbb. Keress korábbi érettségiket és írd meg őket! Kérj meg valakit, hogy ügyeljen arra, hogy pontosan csak annyi ideig írd, ameddig az érettségin is dolgozhatsz rajta. Egyrészt így felmérheted, hogy milyen szinten állsz, megláthatod, hogy milyen típusú feladatokra számíts. 

5. Próba szóbeli. 
Kérd meg a tesódat, szüleidet, barátodat vagy barátnődet, hogy csináljatok egy próba szóbelit! Írd le azoknak a tételeknek a címét egy lapra, amik már megvannak és tudod őket, majd húzz belőlük egyet, kapsz fél órát a kidolgozásra, majd annak, akivel gyakorolsz add oda a kidolgozott tételedet és felelj belőle! És ezt játszd végig az összes tantárggyal! Sokat segíthet ez, hiszen mikor szóbeli előtt fogsz állni, ezeket a tételeket már csak felületesen át kell olvasnod. Megtudhatod mennyire elég a fél óra, hogy mi fog eszedbe jutni és sikerül-e majd egy vázlatot készítened az adott tételből. 

6. Pihenés! 
A sok tanulás mellett viszont nagyon fontos a pihenés és kikapcsolódás is, hiszen az érettségi előtt ez lesz utolsó szünetünk, amit még pihenésre használhatunk! 

Nektek van valamilyen bevált módszeretek arra, hogyan tudtok a leggyorsabban tételt kidolgozni? Ha igen, osszátok meg velem kommentben! 

És így a bejegyzés végére szeretnék ezerszer is elnézést kérni azért, amiért az utóbbi időben semmilyen poszt nem volt a blogon. A smink kihívás és háttérbe szorult, nem tudtam minden nap hozni a bejegyzéseket (valószínűleg egy ultimate smink bejegyzésben fogom pótolni őket), illetve az előre beígért bejegyzéseket sem nagyon hoztam. Ezeket a hónap végéig pótolni fogom, viszont sajnos az előre eltervezett húsvéti bejegyzés sorozatot nem sikerült megírnom és megosztanom, amit nagyon sajnálok, hiszen nagyon jópofa ötleteket sikerült összegyűjtenem.
Ezeknek az oka igazából az, ami miatt ez a bejegyzés is létrejött... a végzős év. Egyszerűen nem érem utol magam, kezdem azt érezni, hogy összecsapnak a fejem felett a hullámok és, hogy akárhogyan próbálom, nem tudok kimászni ebből az állapotból. A napjaim másból sem állnak ki csak, hogy suliba megyek, három vagy négy óra körül haza érek és este hét vagy nyolcig csak tanulok, ha pedig van egy kis szabadidőm lefekszem és zenét hallgatok, alszok... egyszerűen nem csinálok semmit. Tehát, ha épp lenne időm, akkor energiám nincs arra, hogy leüljek a gép elé és órák hosszat írjak. Elég szomorú a dolog, mert szeretem ezt csinálni és hiányzik is, de egyszerűen nincs már rá erőm. Szóval egy ideje már gondolkozom azon, hogyan valamilyen tervet készítsek, hogy pihenjek is, tanuljak is, de blogoljak is... egyenlőre még nem sikerült kitalálnom.
Tehát nem felejtkeztem el a blogról, csak éppen teljesen a feje tetején áll az életem. 

You Might Also Like

0 megjegyzés

Subscribe