#5. Pénteki kitárgyalós - Shannara évadértékelő

18:32:00

Sziasztok! 

Újra eljött a péntek és csak remélni tudom, hogy ti jobb hetet zártatok, mint én! Igaz, csak három napot kellett a suliban ülni, de komolyan mondom számomra felért egy egész héttel. De nem csüggedünk, hiszen jövőhéten szintén csak három napot kell bejárnunk, aztán kezdődik a tavaszi szünet! 
Viszont az, hogy péntek van nem csak azért jó, mert vége a hétnek, hanem azért is mert újra itt vagyok a megújult pénteki kitárgyalóssal, aminek a mai témája egy sorozat lesz, vagyis annak értékelése. Tudni kell rólam, hogy iszonyatosan sorozatfüggő vagyok és eléggé sokat is nézek. Az elmúlt két hétben ért véget a két kedvenc sorozatom első illetve ötödik évada, ezért azt gondoltam, hogy az egyikről most, a másikról pedig jövőhéten fogok írni egy kis értékelőt. Az egyik a Shannara első évada lenne (erről fogok most írni), a másik pedig a Teen Wolf ötödik évada. Na, de akkor vágjunk is bele! (Aki még nem látta volna őket úgy olvassa el, hogy spoilerezek!)

Shannara - A jövő krónikái:  1. évad 
A Shannara című sorozat idén januárban startolt el Amerikában, és rá pár napra már nálunk is megtörtént a premier. (Csütörtökönként a Viasat3-on adták este kilenckor.) A történet alapját egyébként Terry Brooks - Shannara című fantasynovellái adják, amit egyébként nagyon szeretnék elolvasni. 
A történet dióhéjban: A történet a jövőben játszódik, és Négyföldnek hívják a birodalmat. Nem csak embernek élnek itt, hanem más különböző lények, mint például tündérek (akik uralkodnak), a gnómok, trollok és démonok. A történetben van egy fa, az úgy nevezett Ellcrys, aminek minden egyes levelébe egy démon van zárva. Ha a fa megbetegszik és levelei hullani kezdenek, a démonok sorra szabadulnak ki. A démonok vezetője a Dagda Mor, csak akkor szabadulhat fel teljesen, ha az utolsó levél is lehullott. Így történik hát, hogy ez a fa elkezdeni hullajtani a leveleit sorra szabadítva ki a démonokat. A fának viszont van egy kiválasztottja, akinek ad egy magot, amit el kell vinnie Mentsvárba, a Vértűzhöz, ahol kap egy másik magot (na jó ez nem volt tiszta), amit aztán vissza kell vinnie az Ellcryse-hez, hogy a fa meggyógyuljon és a démonok újra eltűnjenek. Ez a bizonyos kiválasztott pedig nem mást, mint Amberle Elessedil (Poppy Drayton), aki a király unokája. A fa őt választja ki arra a feladatra, hogy a vigye a magot Mentsvárba és gyógyítsa meg a fát, ezzel megmentve a világot a démonoktól. Kalandos útján segítségére van még Will Ohmsford (Austin Butler) a fél elf fiú, aki a Shannara-család utolsó sarja, Eretria (Ivana Baquero), aki ember, illetve még az utolsó druida is, akik végig segíti őket ebben a csatában, Allanon (Manu Bennett). Útjuk során rengeteg akadállyal kell szembenézniük és megküzdeniük. Megtanulják mi a bizalom, a barátság és a szerelem. Persze a történet során rengeteg minden történik még - a három fiatal útján kívül -, nagyon sok tragédia történik, ami mind viszi tovább a történetet. Végül sikerül eljutniuk Mentsvárba  a Vértűzhöz, és sikerült megmenteniük Négyföldet. (Elég nagy dió ez :D ) 

Na de, hogy nekem hogyan tetszett? Már az első részt megfogott rögtön, amikor elkezdtem nézni. Először úgy kezdődött amúgy, hogy a város tele volt plakátolva vele, szóval mindenhol szembe köszönt a sorozat, tehát már akkor érdekelt. Aztán olvasgattam egy kicsit, hogy mik is a vélemények, és csak pozitívumot olvastam, tehát gondoltam, hogy veszíteni nem vesztek vele semmit, ha elkezdem nézni. A szereplőgárda szerintem egyszerűen tökéletes volt. Mindenki nagyon jól passzolt a szerepéhez, és emellett remek színészi játékot is láthattunk. Senki sem játszotta túl a szerepét, és senki sem volt rossz. Én azt is egy pozitívumnak tartom, hogy számomra teljesen ismeretlen szereplők játszottak a sorozatban, így nem kellett elvonatkoztatnom őket korábbi szerepeiktől, hanem teljesen hasonulni tudtak a karakterükkel nálam (ugyanis nálam ez gyakori probléma, hogy filmekben/sorozatokban nem tudok elvonatkoztatni a színészek korábbi szerepeitől.) A lények nagyon élethűek voltak és minden egyes jelenet is, szóval a kivitelezés is egyszerűen csodás volt. Egy dolog volt viszont, ami engem kicsit felbosszantott. Mégpedig az, hogy tíz rész kellett a hármas csapatnak, hogy eljusson Mentsvárba, majd az utolsó részben öt perc alatt értek vissza az Ellcryse-hez, és szintén körülbelül öt-tíz perc alatt le is zajlott a démonok elleni csata. Szerintem a végét azt nagyon elkapkodták, sajnos. A Will-Amberle szál is sajnálom, hogy csak az utolsó részekben teljesedett ki. Röviden sajnálom, hogy csak tíz epizódos az évad, mert szerintem még eggyel vagy kettővel még meg lehetett volna toldani, hogy a vége is szépen le legyen zárva, nem csak úgy gyorsan, ahogyan azt tették. 
A befejezése az valami eszméletlen volt egyébként, hiszen úgy néz ki, hogy Bandon lett az új Dagda Mor.... Will elindult Eretriáért (juhé), és várjuk, hogy Amberle valahogy jelezzen a fából. Magyarán egyáltalán nem lett lezárva a történet, szóval nagyon remélem, hogy már gőzerővel dolgoznak a második évadon, mert nagyon szeretném még élvezni a Shannara történetét, mert egyszerűen bekebelezett. 

A képen láthatóak: 
- A szőke fiú: Will Ohmsford (Austin Butler)
- Alatta a lány: Amberle Elessedil (Poppy Drayton)
- A sarokban a lány: Eretria (Ivana Baquero) 
- Mellette a király: Eventine Elessedil (John Rhys-Davies)
- Felette az utolsó druida: Allanon (Manu Bennett)




Ti néztétek a sorozatot? Ha igen, akkor hogy tetszett? Mi a véleményetek a szereplőkről és a befejezésről? Osszátok meg velem véleményeiteket!!! :) 



You Might Also Like

0 megjegyzés

Subscribe