#1. Továbbtanulás Update - Mi is az a duális képzés?, Felvi magazin

18:49:00

Hii People! 



Mint már korábbi bejegyzésben is jeleztem éppen érettségi és felvételi előtt állok, ezért gondoltam, hogy átmenetileg elindítom a Továbbtanulás update című rovatot, aminek keretein belül információkat fogok megosztani általánosságban és személyes dolgokkal kapcsolatban.
Az első ilyen bejegyzésben a Felvi magazint szeretném nektek bemutatni, illetve a duális képzésről fogok nektek írni egy kicsit, amit én is idén ismertem meg, és egy nagyon jó ötletnek találok.

A Felvi magazin a felvi.hu által kiadott kis újság, amelyben minden fontosabb információt megtalálunk a továbbtanulással kapcsolatban egy helyen.
Őszintén megmondom, hogy nem tudom, hogyan lehetne rájuk akadni, mert én is a sulink folyósán lévő asztalon találtam meg egy halom közepén, szóval, ha valakit érdekel, akkor szerintem érdemes rákérdezni az osztályfőnököknél, hogy a felvi nem küldött-e ki a sulitokba néhány magazint.

A következő főbb témák találhatóak meg a magazinban: 
- Ez vár rád a felvételi során
- Számold ki velünk a pontjaidat!
- Miért válaszd a duális képzést?
- Milyen szakot választasz?
- Nyílt napok 2016
- Merre indulsz a ponthatárok után?
- Mi fán terem az egyetem?
- Ismerd meg az ősztöndíjakat!
- Hol volt, hol nem volt... az önkéntesség
Most nem fogok az összes pontról írni, mert akkor egy nagyon-nagyon hosszú bejegyzés lenne, de ha bármelyik bővebben érdekel, akkor jelezzétek és írok többet róla!

Mielőtt még belemerülnék a duális képzésbe, található a kis füzetben még egy Az E-felvételiről lépésről lépésre rész, amiben 7 lépésen keresztül végig vezetik, mit kell tennünk az E-felvételi során, illetve található még egy Szófelhők 2016-ra cikk is ami az egész évet végigvezeti, hogy melyik hónapban mi történik és milyen "feladatokat kell teljesítenünk", ami szerintem nagyon hasznos lehet! (Lehetséges, hogy lesz róla egy külön bejegyzés.)



Mi is az a duális képzés?

A duális képzés lényege, hogy miután megszereztük a diplomát már több éves szakmai gyakorlattal rendelkezünk, így könnyebben tudunk elhelyezkedni a munka világában. 
  • Milyen szakok indulnak duális formában? 
    Legfőképpen műszaki, informatika, agrár, természettudományi és gazdaságtudományi szakokon indulnak duális képzések, de az egyetem/főiskola honlapján, amit kinéztetek utána tudtok nézni, hogy milyen szakokon indulnak ott duális képzések az adott évben.
  • Mit jelent ez pontosan? 
    Akik duális szakra jelentkeznek és nyernek felvételt, a tanulás mellett szakmai gyakorlaton is részt vesznek. Így nem csak az elméleti tudást kaphatjuk meg, hanem a szakmait is, így a diploma szerzés után már 3-3.5 éves tapasztalattal rendelkezhetünk. 
  • Mivel jár a duális képzés? 
    Akik duális képzésre járnak, azoknak a szorgalmi időszakban ugyanúgy be kell járniuk előadásokra, szemináriumokra, ugyanúgy kell írniuk zh-kat és beadandókat. A különbség viszont az, hogy vizsgaidőszakban nem csak a vizsgákra kell készülniük, hanem egyszerre kell a szakmai gyakorlatot is elvégezni. Hogyan egyeztethető ez össze? A vállalati mentorral/felettessel lehet megbeszélni, hogy mikor mennek gyakorlatra. Mivel a vállalatoknak is érdekük, hogy a hallgatók minél jobban elsajátítsák az elméleti anyagot is, biztosítják a tanulóknak az elegendő felkészülési időt, illetve a vizsgákra is elengedik őket munkaidőben. 
  • Miért válasszam a duális képzés? 
    Betekintést nyerhetünk abba, milyen lehet munkavállalónak lenni és, hogyan működik egy cég. A legjobb szakemberektől tanulhatunk, emellett pedig komoly feladatokat bíznak ránk, amikben kipróbálhatjuk magunkat és tapasztalatot szerezhetünk. Ráadásként fizetést is kaphatunk (minimum a kötelező minimálbér 15%-a hetente), ami más juttatásokkal is kiegészülhet, pluszban ezt az összeset szorgalmi időszakban is megkapjuk. 
  • Hogyan lehetek duális hallgató? 
    Felvételikor a szak duális formáját kell megjelölni. Illetve csak akkor lehetünk duális hallgatók, ha bejutunk a felsőoktatási intézménybe és a cég - ahová jelentkeztünk - szintén felvesz minket. 
  • Mit kell tennem pontosan? 
    Ugyanúgy február 15-ig kell jelentkezni a duális képzésre, és ezzel egyidejűleg fel kell venni a kapcsolatot a felsőoktatási intézménnyel kapcsolatban álló vállalati partnerrel.
    Ha több partner is van, akkor adott a lehetőség, hogy mi válasszuk ki, melyik céghez akarunk menni, de egyszerre többet is megjelölhetünk. A vállalatok a saját honlapjukon tüntetik fel a felvételi eljárást. 
  • És ha nem vesznek fel? 
    Ha a vállalati felvételink sikertelen, de a felsőoktatási intézménybe felvettek minket, akkor hagyományos képzési formában kezdhetjük meg tanulmányainkat.
    Ha a vállalati és felsőoktatási felvételink is sikeres, akkor a beiratkozásnál jeleznünk kell, hogy duális formában szeretnénk tanulni. Tehát hiába vesz fel a vállalat, még utána is dönthetsz úgy, hogy mégsem duálisra mész. 
  • Hol találok további információkat? 
    Azokat a szakokat, amik 2016-ban indulnak duális formában a www.felvi.hu-n teszik közzé decemberben - lábjegyzetben jelzik, ha az adott képzés indul duális formában. Ezen kívül a www.dualisdiploma.hu oldalon is találhatunk információkat illetve megtekinthetjük, hogy mely vállalat melyik intézményekkel van kapcsolatban. (Bár ez nem tudom mennyire hiteles, mert a dualisdiploma oldalon megjelenő információ és a BGE honlapján olvasott nem egyezett.)
Remélem hasznos volt számotokra ez a bejegyzés, és esetleg nektek is megtetszett ez a duális képzés - csak úgy, mint nekem. 
Ha bármi kérdésetek van akár a felvi magazinnal, egyszerű továbbtanulással vagy bármi mással kapcsolatban, akkor írjatok kommentet, keresseten chaten, vagy az Elérhetőség fülnél található oldalak egyikén!
Ha cserét szeretnétek kérni akkor azt a Csere menüpontban vagy a chatben tehetitek meg! 
Legyetek jók.. 

Jennii.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Subscribe